Blog

Sfaturi care te ajută să adormi mai ușor

Dacă scopul dumneavoastră este să vă odihniți mai bine și de a vă îmbunătăți cât mai repede calitatea somnului, atunci haideți să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce puteți face!

Crearea unui program fix de somn

Ritmul circadian al organismului este cel care ne spune când este vremea să dormim sau să ne trezim, funcționează ca un circuit și se aliniază cu apusul și răsăritul soarelui. De aceea este indicat ca programul de somn să coincindă cât de mult posibil cu acest ceas biologic al organismului uman.

În cazul în care aveți un somn neregulat, prima etapă în crearea unui program de somn este să vă puneți alarma și să vă treziți la aceeași oră a dimineții pentru o perioadă de câteva zile, până la câteva săptămani, perioadă în care ceasul biologic se va regla automat. Este posibil că după această perioadă să nici nu mai aveți nevoie de alarmă pentru a vă trezi.

Dormitorul trebuie folosit doar pentru odihnă

Spațiul ideal pentru a dormi trebuie să fie întunecat, liniștit cu o temperatură placută. Trebuie folosit doar pentru relaxare, eliminând orice v-ar putea distrage atenția.

Citește înainte de culcare

Un studiu condus de Dr. David Lewis (psiholog) susține că 6 minute de lectură înainte de somn limpezesc mintea și scad nivelul de stres cu până la 70%.

Evitați lumina puternică înainte sau în timpul somnului

Hormonul natural numit melatonină este controlat de expunerea la lumină, el ajută la reglarea ciclului circadian. Creierul produce mai multă melatonină atunci când este întuneric, făcându-vă să vă simțiți somnoros și produce mai puțină atunci când este lumină, fapt ce vă face să vă simțiți mai treaz.

Telefonul, tableta, televizorul sau ecranul laptopului emit o lumină albastră deosebit de dăunătoare ritmului natural de trezire-adormire.

Încercați pe cât de mult posibil să evitați aceste ecrane luminoase cu 1 – 2 ore înainte de culcare.

Adevărul este că orice formă de lumină (lămpi, veioze din camera dumneavoastră sau una din cele de pe stradă, televizoarele, luna, led-uri de la diferite device-uri) împiedică oamenii de la a obține un somn profund și odihnitor.

Evită cofeina dupa-amiaza.

Este recomandat să evitați consumul de cafea și produsele bazate pe cofeină, după-amiază și înainte de somn. Cafeina rămâne în organism până la 8 ore, ceea ce va duce la dificultăți în a adormi și a vă odihni corespunzător pe timpul nopții.